TAVLANIN TARİHÇESİ

10-08-2021 13:34
TAVLANIN TARİHÇESİ

TAVLANIN TARİHÇESİ


Tüm zamanların en yaygın olarak oynanan masa oyunu olduğu bilinen tavla, kendine has bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taş ve 2 adet zar ile oynanan iki kişilik bir strateji ve şans oyunudur. Hamle ihtimali yaklaşık 4.500 civarında olduğundan oyunda ustalaşmak önemlidir. Bununla beraber, zar ile oynanması sebebiyle şans faktörü de görmezden gelinmemelidir.

Farklı kıtalarda asırlar boyunca gelişen ve değişik versiyonlarda oynanan tavla, Osmanlı İmparatorluğunun yükseliş döneminde de çok büyük bir önem kazanmış ve yaygınlaşmıştır. Günümüzde tavla geleneği Türk devletlerinde de devam etmektedir. 
           

DÜNYANIN EN ESKİ OYUNLARINDAN TAVLA

Mirası pek çok millet tarafından sahiplenilen ve İtalyancada "tahta” anlamına gelen tavla, gelmiş geçmiş en eski oyunlardan biridir. Tarihi Pers İmparatorluğuna kadar uzandığı tahmin edilmektedir. 

Rivayete göre, 6. asır sonlarında Hint İmparatoru, aynı dönemin Pers İmparatoru’na gizemli bir hediye gönderir. Hediye, içinde bir mektup bulunan bir satranç takımıdır. Oyunun oynanışı ile ilgili bir açıklama yoktur, mektupta ise, Pers İmparatoruna adeta meydan okurcasına "Kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır, işte hayat budur” yazmaktadır. Pers İmparatoru, derhal çağın en bilgin vezirlerinden birini görevlendirip bu oyunu çözmesini ve buna karşılık olarak da yeni bir oyun icat etmesini emreder. Bunun üzerine vezir bir müddet çalışarak satranç oyununun tüm taş hareketlerini çözer ve bu bilmeceye bir cevap niteliğinde olan tavla oyununu tasarlayarak imparatoruna sunar. Yine benzer bir mektupla Hint İmparatoruna gönderilen tavla oyununun mesajı ise şöyledir; "Evet, kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyor ise o kazanır. Ama biraz da şanstır, işte hayat budur...” 

Gerçekten de hayatta ne kadar strateji yapılırsa yapılsın şans da önemli bir faktördür. Bu sebeple tavlanın yaratılış hikayesi hayatın ta kendisinden gelir...
 
       

 

İLHAM KAYNAĞI; ZAMAN 

Tavla, ilhamını zaman kavramından alması nedeniyle de ilginç bir tasarıma sahiptir. Tavla tahtası 365 gün 6 saatten oluşan bir yılı temsil edecek şekilde tasarlanmıştır. Tavladaki karşılıklı altışar hane yılın 12 ayını, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü, karşılıklı on ikişer hane de bir günün 24 saatini simgelemektedir.

Tavla, hayatı sembollerle tahtasına aktaran ve içinde insanlığın tarihçesini barındıran bir oyundur...

Hamleniz doğru, şansınız bol olsun...
 
 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.